neo-magneti

NEODIMIJUMSKI MAGNETI

Neodimijumski ili Neodijumski magneti su vrsta materijala koja je počela intezivnu primenu 80-tih godina. NdFeB (neodijum magneti) napravljeni su od legura neodijuma, gvožđa i bora.
U svetu slove za najjače magnete u primeni. Zaštićeni su niklom ili plastičnom masom, izuzetno su jaki i mogu držati masu koja je i preko 1000 puta veća od samog magneta.
Temperaturni opseg primene neo magneta je od +80 do 200°C.
U rukovanju ovim magnetima treba voditi računa o njihovoj jačini, jer može doći do povreda, usled neopreznog korištenja.
Primenjuje se u industriji za proizvodnju elektromotora, aplikativnih delova, reklamnog materijala. 

NEODIMIJUMSKI MAGNETI  PREMA KVALITETU SU KLASIFICIRANI OD N 35 DO N 52 koji se smatra najjačim permanentnim magnetom.

!!! PAŽLJIVO PROČITAJTE UPUTSTVO ZA RUKOVANJE!!!

RUKOVANJE NEODIUM MAGNETIMA
- Odgovornost
Ne snosimo odgovornost za nastalu štetu ili povrede koje su  prouzrokovane nestručnim rukovanjem magneta. kod kupovine neodim magneta ste obavezni da potvrdite da ste razumeli upozorenje.
OPASNOST OD LOMA MAGNETA
Neodijum magneti su lako lomljivi kada dodje do sudara dva magneta ili sudara magneta sa feromagnetičnim materijalom. pri sudaru dolazi do izletanja komada magneta I neophodno su potrebne zaštitne naočale I rukavice.
prilikom rada sa većim neodijum magnetima moze doći kako do povrede tako I loma prstiju I zato su potrebne mere koje navodimo sa maksimalnim oprezom.
OPASNOST ZA DECU
Neodijumske magnete obavezno držati van domašaja dece.
OPASNOST PO OPREMU.
Neodijum magnte obavezno držati na bezbednom rastojanju kako od uredjaja tako I od opreme koja se može oštetiti snagom magnetnog polja. posebno voditi računa o zaštiti lab. računara, mobilnih telefona, televizora, monitora, diskete usb pesmejkeri i raznorazni tipovi kartica.,itd.
POVRŠINSKA ZAŠTITA
Neodijum magneti su zaštićeni slojem, nikla, cinka ili plastičnom masom tokom dužeg vremenskog perioda usled korišćenja magneta ili medjusobnih sudara moze doći do oštecenja ili gubitka površinske zaštite što uzrokuje i lom magneta. magnete treba skladištiti pomoću stiropora plastičnih profila ili kartona.
OBRADA MAGNETA
Neodijum maganeti se obradjuju isključivo mašinskim putem sa specijalnim alatima i vodenim hladjenjem, kada su nenamagnetisani, znači nikako ukoliko su namagnetisani. neophodno je magnete držati dalje od otvorenog plamena kao I drugih izvora toplote jer se namagnetisaost može izgubiti potpuno na temperaturama višim od 80 stepeni celzijusa.
ALERGIJA NA NIKL
Dugotrajnim kontaktom sa neodijum magnetima čija je površina presvučena slojem nikla kod nekih ljudi može da izazove alergiju na nikl., zbog toga se preporučuje upotreba zaštitnih rukavica.
UTICAJ MAGNETA NA LJUDSKI ORGANIZAM
Teorije Uticaja neodijum magneta na ljudski organizam su kada je lecenje u pitanuju podeljene, uz tvrdnju da po jednoj lece po drugoj rezultati nisu mnogo vidljivi, nasa preporuka je da da se magneti drze na većoj udaljenosti od tela.

Ukoliko ste zainteresovani za neki od proizvoda, kontaktirajte nas.